Sphynx

Sphynxen är en nakenkatt som ursprungligen kommer från kanada. Det är en naturlig mutation som orsakar pälslösheten, genen kallas för hypotrichosis congenita och är ärftlig. Oftast täcks sphynxen av ett tunt fjun på kroppen som gör att den känns len, om jag skulle jämföra känslan så är det väldigt likt huden på en bebis huvud där håret nötts bort. Det finns ofta lite mer hår på svansen, nosryggen och tassarna, det känns det mer som utsidan av en persika när det är riktigt kort, till att vara så pass pälsat att det känns som på en vanlig korthårig katt. På grund av hårlösheten är sphynxen känslig för kyla och solens strålar. När det gäller badning är det lite olika från katt till katt, många får bara fetare hud av att badas och det blir en ond cirkel. Då är det bättre att bara torka av med tvättlappar eller en fuktig handduk. En del sphynxar går utmärkt att bada ofta och vissa älskar det till och med. Klofasarna behöver rengöras då det samlas smuts och talg där, man kan passa på när man klipper klorna. Även öronen behöver rengöras då det inte finns hår som hindrar smuts från att komma in. Sphynxen gör av med mer energi än en katt med päls för att hålla värmen och äter därför mer än andra katter och bör ha fri tillgång till mat.

En del tror att nakenkatter är allergifria men det stämmer inte eftersom det inte är själva pälsen på katter man blir allerisk mot, däremot tål en del allergiker sphynx bättre än andra katter. Bästa sättet att veta om man tål dem är att hälsa på i ett hem där det inte finns andra pälsdjur än just sphynx

Sphynxens ögon ska vara stora och "citronformade", öronen är stora och ansiktet är ganska litet och kilformat. Morrhårskuddarna är stora och fasta men saknar ofta morrhår, alternativt att morrhåren är avbrutna och korta. Hakan ska vara rundad och fyllig och profilen ska inte vara helt rak, det ska finnas ett så kallat stop mellan panna och nosrygg. Kroppen är liten till medelstor, muskulös och med rundad mage. Benen ska vara muskulösa och de ska ha en lång avsmalnande svans.

Det är en social och aktiv ras som blir din bäste vän. Sphynxen vill vara med på allt och sitter gärna på din axel eller i ditt knä och myser. Det är en modig och nyfiken ras som oftast blir vän med allt och alla, hundar brukar inte vara några problem.

 

(Tänk på att alla katter är enskilda individer, därför varierar utseende och peronlighet från katt till katt)

Du kan läsa mer om sphynxen på SVERAKs hemsida

 

 

sveraklogo-1.jpg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.